Som barn gik jeg hele tiden med den der tanke: Bliver vi snart smidt ud af Danmark?

Nicole, 21 år 

Frivillig i Den Frie Rådgivning

EN FRIVILLIG FORTÆLLER

Nicole har hjulpet sine egne forældre med at navigere gennem systemet: Nu bruger hun sin erfaring til at hjælpe andre i en lignende situation

Mange af de frivillige, der finder vej til Den Frie Rådgivning, kender allerede til det system og de regler, som de rådgiver vores brugere om. Både gennem deres eget liv og gennem de erfaringer, de har gjort sig ved at hjælpe deres egne forældre med at navigere i alt fra opholdstilladelse til tandlægeregninger.


For nogle er det endda den direkte årsag til, at de havner hos os. Én af dem er Nicole, som det seneste år har været et fast ansigt i Åben Rådgivning.


- Mine forældre er jo udlændinge. Nu er de bedre til dansk, men der var et tidspunkt, hvor de knap nok kunne sproget, så der skulle jeg agere som tolk og være den, der hjalp dem med at navigere gennem systemet - på trods af at jeg måske ikke selv forstod, hvad jeg sad og læste.


Den rolle, Nicole beskriver, minder på mange måder om det, hun hjælper mennesker med i Den Frie Rådgivning. Og hendes egen erfaring gør en stor forskel for de brugere, hun møder. 


- Det med at kunne møde en, der ligner en, og som forstår, hvilken situation man står i, gør en forskel. Jeg kan bruge min personlige erfaring til at sige: ”Da jeg søgte, tog det så og så lang tid”. Det giver en anden tryghed, når folk ved, at jeg selv har været igennem det samme. 


Hendes forældre kom til Danmark fra Congo i 2003, et par måneder før hun blev født, og som barn af udlændinge har hun skullet hjælpe med lidt af hvert:


- Det har blandt andet været opholdstilladelse, pas og forskellige ansøgninger, statsborgerskab – som vi har søgt, men som så ikke er gået igennem - og så er der det med breve fra lægen og tandlægen, som de lige skulle lære at forstå.


Hun beskriver, hvordan det også påvirkede hende følelsesmæssigt at skulle påtage sig den rolle over for sine forældre.


- Som barn gik jeg hele tiden med den der tanke: ”Bliver vi snart sendt hjem? Bliver vi smidt ud af Danmark?” Jeg tror, det var den største bekymring, jeg havde.


Men hun er også blevet styrket af det. Det har givet hende en særlig tålmodighed og forståelse, som hun bruger i sit frivillige arbejde i dag:

- Går det galt første gang, skal vi nok finde ud af det, for der er altid en løsning – i de fleste tilfælde. Og så har det også gjort, at jeg nemmere kan tilpasse mig og møde folk der, hvor de er.


En særlig oplevelse med en bruger står klart for Nicole. Hun rådgav engang en kvinde fra Kenya, som gerne ville have sin søster til Danmark. Søsteren fik afslag, og kvinden var knust. 


- Jeg kunne se opgivenheden i hendes øjne, og hun begyndte at græde. Da jeg kiggede på hende, så jeg min egen mor. Og der var det svært at skelne mellem det private og det professionelle. Jeg begyndte at tale swahili, og jeg tror, det hjalp. Så var det ikke som om, hun sad med en rådgiver, men med en ven eller et familiemedlem. 


For Nicole er det at være frivillig i Den Frie Rådgivning mere end et blot et studierelevant arbejde. Det er meningsfyldt på flere måder. 


- Seriøst, jeg elsker det her sted. Hvis jeg kunne være her resten af mit liv, ville jeg være lykkelig. Det er sammenholdet mellem de frivillige, det sociale, energien, vi mødes med, og selvfølgelig det at kunne hjælpe borgerne. Taknemmeligheden i deres smil og øjne – det er det hele værd. 


Og det er netop kernen af arbejdet i Den Frie Rådgivning: at møde folk i øjenhøjde, vise dem forståelse for deres situation og hjælpe dem til bedst muligt at kunne stå på egne ben i systemet.


For som Nicole siger: 

- Ung som gammel, systemet er svært for alle. 

CVR nr. 35308202

Telefontid30713485

Mandag, tirsdag og torsdag

08.00-10.00

Copyright © Alle rettigheder forbeholdes